חלק א'
מבוא
** הערות חשובות:
- כל מה שנכתב פה זה על דעת הסכמת התורה – תורת ישראל.
- אני מודה לה' על הכל.
- אין פה שום אחריות או התחייבות למשהו שיצליח, לא מדובר בייעוץ השקעות או ייעוץ אחר מסוג כל שהוא אלא רק שיתוף דעות.
- אנחנו ממש לא חוסכים את עצמנו מטעות. ונשמח לשמוע את דעתכם בתגובות.
המוח היהודי
לכל ישראלי ממוצע יש כ-200 רעיונות לסטארט אפים בשנה. זה ידוע.
במשך השנים גם לי עולים רעיונות עם הזמן. ממחשבה וגם היכרות עם אנשים שעשו דברים בתחום, למדתי שלאו דווקא שהעיקר הוא להסתיר רעיונות.
יש לאנשים את הנטייה הראשונית להסתיר רעיונות ובצדק – כדי שלא יקחו אותם אחרים ויעשו אותם.
אבל לאחר הבירור הראשוני, צריך לחלק בין רעיונות שהם פטנט או אלגוריתם חדשני, לבין רעיונות שכל אחד יכול לעשות בפועל, אבל אתה זה שרואה ומרגיש את הצורך בו.
רעיון שישב בצד, ללא תועלת אין בו טעם. וגם אם פיתחת רעיון כזה שהוא נחלת הכלל, אתה לא מחוסן ממתחרים.
לענ"ד העקרונות שגורמים לרעיון להצליח, הם – בראש ובראשונה – סייעתא דשמיא. כמובן רצון חזק להצליח ואמונה חזקה ברעיון ובתועלת שלו לעולם.
הבנה עסקית של השוק, ושל תחום הפיתוח, ניהול נכון וניהול סיכונים נכון.
אומץ, יכולת ליפול ולקום, אמונה עצמית, וידע לשתף פעולה עם אנשים טובים בדרך.
מצד אחד תמימות ולב טוב – הם בעיני מרכיב חובה להצלחה אמיתית. מצד שני צריך לדעת גם להיות ערמומי, ולעמוד על שלך – מתוך תמימות. לדעת מי איתך ומי נגדך מי נותן עצה טובה או נכונה מהלב, ומי מבלבל את המוח מקנאה או יוהרה.
רעיון שישב בצד, ללא תועלת אין בו טעם. וגם אם פיתחת רעיון כזה שהוא נחלת הכלל, אתה לא מחוסן ממתחרים.
גם מאוד מוסיף שזה תחום שאתה באמת מתחבר ומבין בו. גם ראיתי בספר של דונלד טראמפ שהוא כותב על זה. ברגע שזה עולם שנוגע לך זה גם נותן לך מוטיבציה, וגם הבנה טובה של המשתנים של השוק.
לאחר כל זה
לאחר כל זה בחרתי לשתף את הרעיונות שעלו לי עם העולם.
סטארט אפ נהייה שם מושאל לעסק חדשני טכנולוגי. המילה הפשוטה היא "הזנק". בעברית הייתי קורא לזה "מיזם שקשור לטכנולוגיה (נו טוב גם "טכנולוגיה" זו לא מילה בעברית, מעשיות נבונה).
המוח היהודי ניתן מאלוקים, ותפקידנו בכל מיזם לתרום לעולם – זו אמונתי.
אני עובר הרבה זמן בכמה עולמות. בין השאר – בעולם היהדות, בעולם חיפוש הזוגיות והאהבה, ובעולם הרצון לחיים טובים לכולם, איכות חיים, ומלחמה באוזלת יד הרשויות שגורמת לאיכות חיים ירודה.
אני חושב שמצד מסויים ההפקירות של השלטון הישראלי של היום כפי שנראית בחוש, מתחילה מהרחוב, מהמקומות הקטנים, שגם כיום יש אנשים שאין להם איכות חיים, סיבובי (כלומר שוב ושוב) רעש ולכלוך יחד עם עוד הרבה מפגעים שלא מטופלים ע"י רשויות, והכל עטוף בתרבות כוזבת. כשמשם יתחילו לתקן – דברים אולי יתחילו להיראות אחרת.
לכן תראו ברעיונות הרבה פעמים נטייה לאחד מהצדדים האלה – זוגיות, יהדות, שיפור איכות חיים וקידום פעולות יזומות של הרשויות והשלטון לצורך זה.
יש גם רעיונות עסקיים אחרים, שלא דווקא תלויים בסטארט אפים, ועליהם גם יש מקום לדבר. מי שמחפש רעיון להצליח לא חסרים אפשרויות. סטארט אפים טכנולוגיים הם הרבה פעמים- בפרט אם אין לך יד מתכנתת – יקרים ועולים הרבה.
אני מדגיש שכל הרעיונות פה, לא נעשתה להם בדיקה עמוקה, אני רק מניח אותם. ייתכן מאוד שיש מתחרים או שהשוק לא מתאים או שיש עוד גורמים שצריך לקחת בחשבון בהקשר של זה. אני סתם רק מעלה רעיונות.
התועלת
מאמר זה יכול לעזור לאנשים שמחפשים רעיונות לקדם. כמו שתראו בהמשך אחד הרעיונות פה ממומש על ידינו בחסדי ה', ואתם מוזמנים לפנות אלינו לגביו.
כמו"כ זה יכול להיות יעיל לגו'ניורים , ולאנשים שסיימו קורס תוכנה, ורוצים לפתח איזה רעיון. אין כמו מוצר שלך, שדה שלך שאתה מקדם, כשאתה עושה את זה – לענ"ד – אתה לומד אולי הכי הרבה.
תבונה עסקית
אין כאן מקום להאריך בהרבה נושאים נלווים, אבל כמובן שיכולת עסקית נכונה, הבנת השוק, לדעת לא להתפזר, ולא לפזר חסכונות אלו דברים שמאוד חשובים פה.
בספר "אבא עני אבא עשיר" הוא מצביע על בעיה שבאמת צועקת, שלאנשים בתרבות הנוכחית אין ידע איך להיות עצמאי, ואיך לנהל כספים, רק בראש של שכיר. לכן הייה חכם (אגב – מסכת בבא מציעא בגמרא, נותנת המון תבונה עסקית, למי שזכה ללמוד אותה).
רק טיפ אחד שלמדתי עם השנים, שלדעתי מאוד חשוב לדעת, בפרט לאנשים שעבדו קשה כדי לחסוך את הכסף – אל תסכן יותר מחמישית מהנכסים שלך – ועסק/סטארטאפ זה סיכון מוחלט.
כלומר אם יש לאדם 200 אלף שהוא חסך מעבודה במשך השנים, והוא רוצה להרוויח יותר, שיראה לא לעשות עסקאות שהסיכון שם גבוה ליותר מחמישית מהסכום. השקעות יציבות בבורסה לדוגמא, מן הסתם אם עושים את זה נכון אינם בסיכון של הפסד גבוה – לא כך העניין בעסק או סטארט אפ – אם זה לא הולך, כל הכסף יורד לטמיון זה 100% הפסד.
אז מי שיש לו רעיון גדול ויש לו כסף, לא הייתי מציע לו לשים את הכל על סטארט אפ. גג עד חמישית וגם זה באחריות ותבונה – כנ"ל.
מילון מושגים קצר:
MVP – Minimum Viable Product –
מוצר אפשרי (בר קיימא מינימלי). כלומר, בכל רעיון עסקי צריך שיהיה מוגדר מראש או כמה שיותר מראש, איזה מוצר/מצב שהוא בר קיימא, ובתקציב המסויים ועם כל מה שסובב את זה, הוא יוכל להצליח. לשמה נחתור בסיבובי הפיתוח הראשונים. זו בעצם המטרה הראשונה, כי אנחנו לא יודעים לאן זה יתגלגל.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%95%D7%A6%D7%A8_%D7%91%D7%A8-%D7%A7%D7%99%D7%99%D7%9E%D7%90_%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%9E%D7%9C%D7%99
POC – Proof of Concept –
הוכחת היתכנות.
בכל דבר שאנחנו רוצים לעשות צריך להוכיח אותו. יש לאנשים רעיונות גרנדיוזיים, אבל לא תמיד הם יכולים לצאת לפועל כי הם לא מציאותיים, או אפילו אם הם מציאותיים משהו מונע אותם.
לדוגמא מי שירצה לפתח מסך מחשב רגיל שעושה קפה אוטומטית, נגיד לו תביא POC, אין לו מה להביא, אבל מי שירצה לפתח אפליקציית אנשי קשר, וירצה להביא הוכחה, יצטרך להראות שאפשר לשמור אנשי קשר ולקרוא אותם.
קהל יעד – מי עיקר הקהל שירצה לרכוש ולהשתמש במוצר.
רק טיפ אחד שלמדתי עם השנים, שלדעתי מאוד חשוב לדעת, בפרט לאנשים שעבדו קשה כדי לחסוך את הכסף – אל תסכן יותר מחמישית מהנכסים שלך – ועסק/סטארטאפ זה סיכון מוחלט.
צורך – לכל רעיון ודבר בעולם, יש איזה צורך שהוא בא לענות עליו איזו "בעיה" שהוא בא לפתור. לא דווקא "בעיה רעה", אבל בעיה במקור זה "בקשה". (בארמית – בעיא- שאלה/בקשה/ הצטרכות). יש מישהו שמבקש משהו וצריך אותו. הצורך במכולת הוא הצורך של אנשים לרכוש מזון ומוצרי צריכה במקום קרוב לביתם יחסית. הצורך במוסך הוא הצורך לתקן מכוניות ולתחזק אותן וכו'.
פלטפורמה (שכבה) – על איזה סוג תוכנה תעבוד התוכנה. גם במכשיר אחד כמו מחשב אפשר לפתח תוכנת דסקטופ, דוס, או תוכנה שרצה דרך הדפדפן. יש כמובן את המובייל, עם כמה סוגי מכשירים, ויש מיכשור שזה עולם שלם. לדוגמא כספומט – הפלטפורמה שלו זה מכשיר הכספומט שהוא רץ עליו.
WEB –
אינטרנט, כלומר תוכנה שרצה דרך דפדפן כמו גוגל כרום. לדוגמא יד 2, ועוד (ואכמ"ל)
Mobile/מובייל –
תוכנה שרצה דרך הטל'. המכונה בפי ההמון "אפליקציה" (במושג המקורי אפליקצייה זה סוג של תוכנה ולא דווקא על מובייל).
Desktop –
תוכנה שרצה דרך המערכת הפעלה כמו תוכנות שאפשר להפעיל דרך ויינדוס, לדוגמא וורד, משחקי מחשב למיניהם, חשבשבת.
בכל דבר שאנחנו רוצים לעשות צריך להוכיח אותו. יש לאנשים רעיונות גרנדיוזיים, אבל לא תמיד הם יכולים לצאת לפועל כי הם לא מציאותיים, או אפילו אם הם מציאותיים משהו מונע אותם.
Embedded –
תוכנה שרצה על מכשיר כל שהוא. כמובן שזה משתנה. כיפת ברזל זו גם תוכנה, וגם למיקרוגל יש תוכנה מן הסתם.
הרעיון העסקי – בהקשר העסקי, לפרט איך אפשר לעשות מהרעיון עסק, כלומר להרוויח מזה.
המניעות/חקירות –
מניעה – דבר מונע ומפריע. צריך לקחת בחשבון שכשמריצים רעיון יהיו מכשולים בדרך, אדם שפל וחלש ישר יברח, אדם חכם- יחשוב איך אולי אפשר להתגבר עליהם.
חקירות – זו הדרך איך לפתור את הבעיות, ואיך בכלל ליצור את הרעיון.
התפתחות עתידית – לאחר הקמת והשגת יעדים מוצלחים במוצר הבסיסי – MVP, לאן רוצים להתפתח קדימה, ואיך והאם אפשר לגרום למיזם להיות סטארט אפ שמרוויח בגדול?
ואכמ"ל = אין כאן מקום להאריך.
לענ"ד = לעניות דעתי.
רשימת הרעיונות:
עשיתי רשימה של כמה רעיונות. על 8 מהם כתבתי בפירוט (יחסי), על השאר בקיצור- משאיר לכם, ואולי מתישהו נגיע גם לזה.
- תוצרת בית – לוח ייצור ביתי – אתר שמחבר בין אנשים שמייצרים דברים בבית לאנשים שרוצים לקנות אותם (אוכל).
- מנטר הרעש – לפיקוח הרעש בעולם.
- בודק הדיבור בעברית – מלמד אנשים לקרוא דרך שמיעת הדיבור שלהם בטקסטים מסויימים
- משתיק הנביחות – מכשיר שמגיב לנביחות הכלב
- להעביר גילולים מן הארץ – מצלמה ללכידת עברייני לכלוך כלבים
- עמדת קפה אוטומטית – מכשיר ששוטף כוסות באוטומט, ומנהל לבד עמדת קפה
- המדריך לעובד ה' – אתר הדרכה ליהודים עם הרבה דברי תורה כלליים. וסדרי לימוד שונים
- האתר שלנו בחסדי ה' – לוח אירועי היכרויות.
- אתר שמנטר את כל הזוגיות של ישראל ועוזר להם – ברמה ממשלתית.
- גלגל המזל – משחק המילים אונליין.
- אתר שמאחד בין בעלי מקצוע בקהילה – בנוי בצורה כזו שקהילות מקומיות ברמה שכונתית או מחוזית יוכלו לנהל אותו
- אתר שבנוי על כל הש"ס, על פורמט של SO . אפשר לכוון את השאלה לאיזה דף.
- אתר שלומדי תורה יוכלו להעלות ד"ת ולפרסמם ברבים בצורה חופשית.
- חדשות טובות – אתר חיובי של דברים חיוביים – ושמאפשר לאנשים אחרים לשדר ולהגיד את דברם
- אלטרניטיבה לפייסבוק – טראמפ התחיל עם זה
- דברני – ניהול מצב נהיגה בפלאפון –
- תוכנת השמחה – תוכנה שמעבירה מסרים חיובים ומשמחים לבן אדם, עצות טובות, ומעודדת את רוחו באופן קבוע. צריך להבנות ע"י אנשי רוח חיוביים ומאמינים.
- אפליקציה לפניות בתי דין של תורה.
כדי שהמאמר לא יהיה ארוך מידי, אחלק את זה לכמה מאמרים.
מהמאמר הבא, אתחיל להציג בפירוט את רשימת הרעיונות אי"ה.
להרשמה לקבלת מאמרים על מה שאני עושה, אנא השאירו פרטים בצור קשר.
על הכותב:
יזהר משקיף, מתכנת פרילנסר (=עצמאי), מומחה בתחום תכונה והWEB
(מתעסק גם בשאר התחומים לפי הצורך)
אני מפתח אפליקציות WEB מהקצה אל הקצה, וגם יכול להוביל פרוייקטים אחרים בתחום.
עובד עם חברות/עסקים/יזמים על תקן עצמאי – פר פרוייקט או פר שעה.
לפרטים נוספים בבקשה צרו קשר:
[…] זהו מאמר המשך לחלק א', […]