אני קורא בתקופה זו בספר הנפלא של דונלד טראמפ "The Art Of Deal".

בפרק 2, ששם הוא משתף ממבחר עצותיו לגבי הצלחה בעסקים אחת העצות היא: "שפר את המיקום שלך".

זה נאמר בהקשר של נדל"ן, שכידוע זה אחד התחומים שהוא הצליח בו, והוא מדבר בהקשר שאומרים על קרקעות שהעיקר בהם זה – "location, location, location", תשיג קרקע במיקום טוב.

הוא קורא על זה תיגר, ומביא דוגמאות מעסקאותיו. הוא טוען שזה לא תמיד טוב לשפוך ים כסף על נדל"ן יקר, והרבה פעמים אתה צריך למצוא עסקה טובה, ולדעת איך בחוכמה – בעשייה נכונה ומיתוג נכון לשפר את המיקום שלך ולהעלות את הרמה – ובהתאם – את הרווחים שלך.

האמת הספר הזה מאוד מעניין בעיני, רואים איך אלוהים נגע בו, והאמת בהקשר אישי, אני גם שמח שהוא ידיד אמת וחבר טוב של היהודים. שמח שיש מישהו כזה בצד שלנו. לא היינו יכולים לבקש מישהו יותר טוב.

אבל אני מנסה לקחת את זה לתחום שלי – עולם פיתוח התוכנה והיזמות – קרקעות פחות רלוונטיות לגביי כרגע, וגם האמת שזה פחות מעניין אותי כרגע.

ואז הבנתי את מה שאני רואה כל הזמן – הנכס העיקרי בעולם פיתוח התוכנה הוא כוח האדם.

חברות הייטק שוברות את הראש איך למצוא סניורים – מתכנתים מוכשרים. לעיתים הם מוציאים על זה הון רב, עוד לפני השכרת העובד – גיוס, מעכבים תהליכים עד שיגוייס העובד, לעיתים חודשים גם, או שהתהליך עובד בקצב איטי בשל חוסר בעוד איש צוות, ואני מניח שאם נחשוב יחד, נמצא עוד בעיות בתהליכי גיוס מסורבלים.

ואני תמיד חשבתי, וואלה באמת יש כל כך הרבה בוגרים מכל הסוגים והמינים – אוניברסיטאות, מכללות, קורסים, וכאלה שלמדו לבד. למה חברות כל כך מהר מוותרות על לגייס אותם במחיר מוזל, להכשיר אותם בתהליך קצר, וליהנות מעובד מוכשר וטוב בצוות??

אז זהו – זה ההקשר, אנשים חיים בתודעה הכבדה, שרק מישהו בכיר עם ים ניסיון ששרף הרבה שעות בחברה הוא יוכל לקחת את הדברים קדימה. וממה שחשבתי וראיתי בחיים – אני קורא על זה תיגר.

אני חושב שהסיבה לכך היא – אי מתן חשיבות להכשרה נכונה, לגישה נכונה, לדעת איך לעבוד עם מתחילים, לגרום להם – גם בשבילם – אם כבר אנחנו כל היום מדברים על להיות יותר אנשים טובים – וגם בשביל החברה שלך והאינטרסים שלך – לגרום להם להיות אנשי מקצוע ומתכנתים מעולים.

הסיבה היא גם שחברות חושבות שזה לא אפשרי- זה כל כך קשה ולא משתלם.

אני תמיד מתפעל מהקטע של צה"ל – שבמסלול של שנה וחצי הופכים בחורים צעירים וחסרי ניסיון למובילים – ראשי צוותים, בעלי אחריות של ביטחון המדינה וחיי אדם – והמערכת מתפקדת ככה שנים ומביאה תוצאות. גם המפקדים היותר בכירים – במסלולים נכונים עוברים כמעט מסלול קבוע שמביא אותם להיות מפקדים מצויינים.

ככה זה גם יכול להיות בכל דבר – וגם בעולם התוכנה.

אני מאמין בגישה של "כל אחד יכול". כל אחד שרוצה, כן? אם אתה לא רוצה, אני לא יכול לרצות במקומך, אבל אם אתה רוצה, ואוהב את התחום וכבר הגעת עד כאן, אין סיבה שלא תצליח.

לאחרונה סיימתי הדרכה באחד מקורסי התוכנה שהם דרך משרד העבודה. ראיתי שאכן – בגישה נכונה, בשיטות טובות, בהסברה נכונה, אנשים יכולים להגיע להישגים ולהיות מתכנתים טובים בקלות.

המעטפת הכוללת של כל צוות הקורס, ושאר המדריכים, ואני בתוכם, נתנה לרוב הלומדים בקורס יכולת להתקדם ולהגיע רחוק. דיברתי עם חלק מהתלמידים בשיחה בין ההפסקות, וראיתי את חוסר אמונתם בעצמם. "מי יעסיק אותנו כשאנו בלי ניסיון".

אמרתי להם מכל הלב, ואני באמת מאמין בכך – שאם הייתי צריך עכשיו מתכנתים לפרוייקט בהחלט הייתי שוקל לשכור אותם. ואני בטוח שזה יהיה לתועלת.

האמת אני אפילו מעדיף. בתור מתכנת טוב, שיודע לנהל נכון, ייתכן מאוד שיהיה לי יותר יעיל לעבוד עם מתכנתים שאני יודע שכבר יש להם את זה, מבינים עניין, ובמחיר פחות, מאשר לעבוד עם מתכנת סניור עם אגו בשמיים, ומחיר גם בשמיים ושלעתים אתה מגלה שהיכולות שלו לא כאלה מדהימות. כמובן אני אומר את זה מבלי להכליל את כל המתכנתים וגם בלי להגיד שזה תמיד מתאים לכל אחד ולכל מצב, אבל יש בזה בהחלט אמת.

אני יודע שהרבה יגידו שאני נאיבי או לא מכיר את העניין, אבל בסדר אפשר להגיד.

אפשר גם לחשוב אחרת – כמו העניין של הנדל"ן. יש לך פה נכס. בתור מנכ"ל- תחשוב על זה. אתה לוקח מתכנת טוב – בוחן ומכשיר אותו בצורה ענינית, מנהל אותו נכון, סוגר איתו עסקה טובה גם לך וגם לו, אחרי כמה שנים יש לך מתכנת טוב בחברה – ואם אתה יודע לעשות חוזה טוב, אתה יכול להחזיק בכרטיס שלו, בדיוק כמו שחברות של Talents Hunting עושות, ולהרוויח גם על זה במידה והוא יהיה מעוניין לעזוב.

יש כאלה שיגידו שזה גרידיות או לא מוסרי, דווקא פה אני לא מסכים, אני בעד להיות בן אדם מוסרי, אבל אם החלופה זה לא להעסיק ג'וניור, הוא תכל'ס מפסיד על זה, רוב הג'וניורים יעדיפו לעבוד בהסכם סביר ולקבל הזדמנות להוכיח את עצמם ולצבור ניסיון, מאשר לשבת בבית.  

לחברות ומנהלים למיניהם שרוצים כמה טיפים – אכתוב כאן חלק מהפתרונות לבעיות שנראות בעניין ולדברים שמונעים את החברות מלהתעסק בזה, בצורת כמה טיפים שיעזרו לכם להכשיר מתכנתים מתחילים (ג'וניורים) להכנס בקלות למערכת.

אני יודע שכל דבר פה אפשר לדבר עליו הרבה, לכן השתדלתי לקצר.

אני גם בטוח שעם חלק מהדברים לא כולם יסכימו, אבל בכל זאת בחרתי לשתף זאת, כי חשוב תמיד לחשוב מחוץ לקופסא ולפעמים מה שכולם עושים ולא עובד – יכול לעבוד בגישה אחרת.

  • בחינה – תהיה עניני – במקום לבחון על לדעת בע"פ פתרונות ובעיות קוד גדולות, או Packages & Api’s  – תבדוק אם הבן אדם יודע לפתור איזו בעיה קלה של קוד, או יודע לעשות משהו בסיסי בטכנולוגיה שהוא עדיין לא התנסה בה. להוריד ממנו את הלחץ כי הלחץ המוגזם שיש בתהליך קבלה גורם לו לטעויות.
  • הכשרה – ההכשרה בנויה ממס' אתגרים:
    • סביבת עבודה – ברמה החומרית – מחשב, פינת עבודה, התקנת תוכנות.
    • הכרת המערכות שעליהן מבוססת העבודה – כמו שרוב חברות ההיטק בנויות ממס' מערכות רלוונטיות – לוקח זמן לעובד להבין את המערכות, להכנס אליהם, לבדוק אותן.
    • הכרת שיטת העבודה ברמת המשימות וההתנהלות.
    • ובהקשר זה הכרת ההתנהלות ברמה ניהול הקוד במערכות שיתופיות כמו Bitbucket & Gihub.
    • כתיבת קוד נכונה-  העבודה השוטפת ברמת הקוד ברמת הקוד.
  • צריך להבין שכל שלב מהשלבים האלה צריכים טיפול והתייחסות רציניים מצד המעסיקה. התרשלות בדברים האלה תגרור ותתקע את העבודה, וכתוצאה מזה תיגרם הרגשה שזה לא עובד כמו שצריך.  
  • ליווי – תביא מדריך טוב – באופן טבעי גו'ניור משוייך לאיזה מנהל שמלווה אותו. "ראש צוות". בעניין זה גם אפשר להאריך בהזדמנות אחרת, על השיטה שחברות בוחרות לקדם אנשים לתפקידים ניהוליים, ולא תמיד בחוכמה, אבל כך או כך – גו'ניור צריך ליווי רציני במשך זמן לא מבוטל. אם הראש צוות שלך מתחיל והולך להתגלח עליו, או שהוא תמיד עסוק ואין לו כמעט זמן, או שסתם ככה אתה יודע שיש לו כישורים הדרכתיים וחברתיים נמוכים – כדאי לך לשקול להביא מישהו שיחנוך את המתכנת בחברה. אפילו מס' פעמים בשבוע, אבל מישהו שילווה אותו כמו שצריך, שמודע לאתגרים ולמערכות שהוא צריך ללמוד ותומך בו בזה. זה אחד הדברים שיגרום לך שתוך מס' חודשים היכולת של אותו ג'וניור תוכפל.
  • אחריות – תכונה נוספת שעושה מתכנת לטוב, היא נטילת אחריות. פתור את הבעיה בעצמך או תבנה פיתרון עד המקום שזה כבר צריך להתגלגל למעלה. אז חלק מההכשרה צריכה גם לכלול נתינת אחריות – כמובן בהתאם לקצב, אבל לתת לו מקום, לתת פידבקים, לסמוך עליו, להסביר לו שהוא הולך להיות אחד משלנו.
  • תפנק, תהיה נחמד, תוריד לחץ –
    • הזכרנו את הצבא. טוב אז חלק מהמנהלים חושבים שבני אדם צריכים להיות בצבא כל החיים. אבל האמת שאנשים רוצים לחיות ולעבוד בסביבה נעימה ומכבדת, ולא לאכול שיט על תקן יום יומי. חשוב שיהיה לעובד נעים לעבוד, ואני לא מדבר על פינוקים וחדרים יפים, אלא קודם כל לכבד אותו.
      להיות סבלני, תומך, לשדר לו שמבינים. כי שוב הלחץ השלילי הורס, תיכנות זה לא משהו שתדפוק חזק וזה יעבוד, זה דורש ריכוז ונחת.
      כמובן שמקביל צריך פוש, ולא ליצור הרגשה של קייטנה. אבל להיות שמאל דוחה וימין מקרבת. ויש כאלה שכבר יש להם פוש פנימי והם צריכים חצי מילה כדי להתעורר.
      כשאדם שמח ונינוח הוא משיג תוצאות. ובפרט כשהוא מתחיל ויש לו לחץ פנימי ופחד מכישלון – הדברים האלה חשובים. הוא כל הזמן בוחן ומפרשן איך מתייחסים אליו, ויחס של "נותנים לך גב, הכל בסדר", יחס שיהיה אמיתי גם ומהלב, יגרום לו להצליח ולהרגיש טוב.
    • בהקשר הזה – לא אאריך – כי אני יודע שיש היום סוג של עבודת אלילים שרק ב50+ שעות בהייטק אפשר להצליח. לדבר על פחות מ40 שעות זה סוג של כפירה. לא רציני.

אני קורא לזה עבודת אלילים, כי אין בזה באמת הגיון, אפשר לחלק לחץ ועומס בין הרבה אנשים, וכנ"ל יש כל כך הרבה אנשים שמחפשים הזדמנות, וגם כל כך הרבה עובדים שהיו שמחים שיורידו להם את הלחץ בעבודה, שרק הקטנות של "זה לא נכון/קשה/לא יעיל לעבוד ככה" גורמת לזה להעצר. בכל מקרה אם תשמע לי – תן לבחור החדש אפשרות לעבוד 70-80% משרה, זה פינוק אמיתי. (בכלל זה שייך גם בכל העובדים). זו עובדה פשוטה, מי שנהנה בעבודה מצליח.
אני יודע שאולי תחלוק ותגיד לי שאני נאיבי, או מגזים ושזה לא עובד ככה, אני עדיין אחלוק בתוקף ואומר לך שגם אתה צריך להוריד לחץ.

  • תבין את הנוסחה ותתאים לתוכנית – בגדול גו'ניור שמוכשר ומתקבל בצורה נכונה לעבודה מן הסתם יתן תפוקה של 50% או שליש ממתכנת סניור. ועם הזמן כמובן שזה ילך ויפחת. פשוט תבין את זה, ותחלק עליו את הלחץ המשימות נכון ותשלם לו בהתאם.  – אתה צריך לקחת את זה ברמת התיכנון והמשימות.
  • תמנף את זה לריווח – כמו שכתבתי למעלה – אם אתה חברה שמקבלת גו'ניורים. תעשה הסכם שעתי בהתאם לאורך זמן. במידה והוא רוצה לצאת צריך לשלם על הכרטיס. כמו שחברות טאלנטים עושות. מותר לך להרוויח מההשקעה. ככה מצד אחד אתה מרוויח גוניור שנהייה לך עובד מוצלח מהר. מצד שני במידה ובהמשך פחות תצטרך אותו, או שבמידה וההסכם כבר לא ישתלם והוא יקבל הצעה טובה יותר, הצד המציע יהיה מוכן לשלם עבורו.

לסיכום: בעולם פיתוח התוכנה כוח האדם הוא הנכס. לא צריך להבהל מג'וניורים מתחילים על כל סוגיהם. פשוט צריך לדעת לבחור את הנכס נכון ולהשקיע בו בצורה נכונה. בעבודות פשוטות אפשר להביא את הג'וניור למקומות מצויינים.

אני אישית מאמין ובטוח שרוב המתחילים הרציניים שבאמת רוצים לעבוד, אם עושים איתם את הדברים הנכונים, מגיעים תוך מס' חודשים לביצועים נהדרים, ועד שנה יש להם כבר יכולת נפלאה בחברה.

וברמה אישית, גם במקרים מסויימים, כשחברות מסכימות לעשות את מה שצריך, אני אפילו יכול להתחייב על זה.

מקווה שהמאמר הזה היה לתועלת, יצא קצת ארוך כי הוא מקיף הרבה נושאים, אולי בהמשך אכתוב על חלקם. אשמח לתגובות.

וחברות שצריכות תוכנית להכשרת גו'ניורים או מדריך שילווה אותם בתהליך (גם את הג'וניורים) מוזמנות לפנות לשיחת ייעוץ.

רק ברכות ושמחה, ה' אתכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *